ViralRhizin rozhovor s MUDr. Janekovou

 02.12.2021 o 19:30  ,

Expertka na lieky a klinická farmakologička MUDr. Etela Janeková, PhD.: Zabudnutá rastlina má na ľudský organizmus množstvo blahodarných účinkov.

Keď sa pred vypuknutím pandémie covid-19 rozhodla vytvoriť receptúru na vlastný prírodný výživový doplnok, netušila, že jeho účinky dokonale vystihnú aktuálne potreby. V dobe, keď koronavírus ohrozuje najčastejšie imunitný systém a dýchanie, je ViralRhizin k dispozícii slovenským pacientom vo vybranej lekárni a od decembra 2021 aj na e-shope.

ViralRhizin ste začali vyvíjať ešte pred pandémiou covid-19. Prečo ste sa popri náročnej práci v troch ambulanciách (všeobecnej medicíny, internej medicíny, ambulancie klinickej farmakológie) rozhodli priniesť na slovenský trh nový výživový doplnok?

Dlhodobo som pozorovala generáciu mladých ľudí. Všímala som si, že veľké percento z nich trápia tráviace ťažkosti. Ťažko povedať, či to súvisí s dobou a s faktom, že dnešní mladí sa nestravujú tak, ako je potrebné. Kupujú si hotové jedlá, proteínové doplnky, sladené nápoje a potom majú tráviace ťažkosti. Prvotným impulzom bolo teda vyvinúť prírodný výživový doplnok, ktorý im pomôže zlepšiť trávenie. Keď som sa pustila do štúdia účinkov sladkého drievka na ľudský organizmus, zistila som, že je vhodné aj na podporu imunity a dýchania. Na trhu však žiadne dostupné prípravky, ktoré by obsahovali glycyrizín v podobe tabliet, neboli. Sladké drievko sa dá kúpiť čerstvé a pripraviť vo forme odvaru. Existujú aj tinktúry, no praktická tabletková forma tu chýbala.

Sú pacienti, ktorým by ste výživový doplnok neodporučili?

Áno, tí, ktorí užívajú lieky na zlyhávanie srdca alebo na vysoký krvný tlak. Samotný glycyrizín krvný tlak ešte zvyšuje. Pri užívaní liekov na zlyhávanie srdca a liekov na vysoký tlak krvi vzniká interakcia s glycyrizínom. Vhodný je pre každého s výnimkou týchto diagnóz. Ak bude prípravok užívať napríklad pacient s nízkym tlakom, okrem iných benefitov mu dokáže stabilizovať krvný tlak.

Aké ďalšie blahodarné účinky môže mať užívanie výživového doplnku?

Okrem posilnenia imunitného, dýchacieho a tráviaceho systému zmierňuje menštruačné bolesti a zlepšuje priebeh ochorení priedušiek a pľúc. Pôsobí blahodarne aj pri depresívnych stavoch a chronickej únave. Výskumy uvádzajú aj pozitívne účinky v rámci prevencie a podpornej liečby niektorých druhov rakoviny.  

Je bežné, aby slovenský lekár, klinický farmakológ, vymyslel vlastnú receptúru a vyrobil vlastný výživový doplnok?

Nie je to štandardné. Na začiatku ma od toho každý odrádzal. Vraj to bude náročná cesta a proces, ktorý veľmi dlho zaberie. Sladké drievko je však nenáročné, rastie všade na svete. So samotnou surovinou som nemala problémy. Akurát jeho sušenie a výroba extraktu môže byť náročná. Postupne som však našla profesionálnych partnerov na všetko.


Ako prebiehala samotná výroba?  

Po získaní suroviny a výrobe extraktu som hľadala výrobcu, ktorý by dokázal čistý výťažok šetrne zabaliť do kapsúl. Moja voľba padla po dlhom hľadaní na slovenskú firmu s dlhoročnou tradíciou, Biomin. Vyvíja a vyrába vlastné lieky a výživové doplnky, zároveň však ponúka služby aj pre externých výrobcov. Nasledoval dlhší schvaľovací proces, počas ktorého som musela splniť náročné kritériá potrebné pre doplnok výživy, ktorý sa predáva v rámci Európskej únie. Epidémia covid-19 ešte predĺžila proces výroby. Firma Biomin mala príliš veľa práce na početných objednávkach výroby vitamínov C, D a kalcia. Nakoniec sa všetko podarilo a od decembra 2021 je doplnok k dispozícii našim pacientom.